BoligKorsør afd. 21

Helhedsplan giver almen afdeling på Motalavej i Korsør ny arkitektonisk profil og varieret boligudbud

En ny vej for ghetto-stemplet afdeling

BoligKorsør afd. 21 bliver oftest omtalt som Motalavej, og afdelingen har været listet på den officielle ghettoliste i en årrække. Som svar på afdelingens udfordringer blev der derfor i 2015 søsat en helhedsplan for området. Formålet med helhedsplanen har været, at få afdelingen slettet af ghettolisten ved at skabe et mere varieret og attraktivt boligudbud. Helhedsplanen har konverteret fire ensartede boligblokke med i alt 188 boliger til varierende bebyggelser med i alt 118 boliger. En af de fire blokke er fjernet helt, og der er i stedet bygget 14 nye familieboliger i ét plan på fundamentet af den nedrevne blok. Derudover er der fjernet etager på de resterende blokke, ligesom blokkene er skåret igennem ved at fjerne hele opgange. Eksisterende boliger er renoveret, og der er etableret nye elevatorer. Alt sammen tiltag, der forbedrer boligkvaliteten, som på denne måde bidrager til at gøre hele boligområdet mere attraktivt.

 

Ny identitet

Udfordringen i projektet har været at omdanne et område på ghettolisten, til et attraktivt boligområde med plads til en blandet beboersammensætning. Som løsning på den udfordring har AI arbejdet fokuseret på at ændre bebyggelsens karakter både i skala, men også i farve- og materialevalg. Bebyggelsen er gået fra at være monoton bebyggelse, til en bebyggelse med et forskelligartet udtryk. Som en del af helhedsplanen er der indrettet tilgængelighedsboliger, som med de nye familieboliger giver plads til en større diversitet i sammensætningen af beboere.

 

Genbrug af eksisterende materialer

Beton fra de nedrevne opgange, er genbrugt i eksisterende kældre. Skærmtegl er genbrugt ved nye gavle. Indeklimaet i de eksisterende boliger er forbedret med nye ventilationsanlæg, mens de nye boliger er blevet udstyret med genvindingsanlæg. Boliger i stueplan har fået adgang til et lille privat uderum med egen have og terrasse, og alle fællesarealer har fået et løft, som danner god grobund for at naboskabet kan vokse.

Grønne tiltag

Beton er knust og genbrugt som opfyld i eksisterende kældre og skærmtegl genbrugt ved nye gavle.

Fakta om projektet

Periode : 2018 - 2020

Bygherre : BoligKorsør

Størrelse : 9845 m² / 118 boliger

Enterpriseform : Totalentreprise

Samarbejdspartnere : Enemærke og Petersen a/s, ISC, Masu Planning Aps

AI's rolle : Arkitektrådgiver, Ingeniørrådgiver