Sundholm Syd

Prisvindende modulbyggeri på Amager

Arkitektur med sammenhæng til området

Sundholm Syd er en ny boligafdeling, placeret på en gammel gartnerigrund på Amager. Afdelingen består af 48 nye boliger, fordelt på 6 punkthuse i 3 og 4 etager. Husene ligger tæt på et gammelt industri-vaskeri, der i dag bruges som en kunstfabrik. Fabrikkens industrielle udtryk reflekteres i Sundholm Syds facader, der består af ubehandlet træ, cortenstål og aluminium, der kan omsmeltes og genbruges. Indvendigt har vi valgt at bygge i rene trækonstruktioner. Facaden, haverne og de grønne tage komplementerer hinanden.

AI Arkitekter & Ingeniører har været arkitekt- og ingeniørrådgiver på projektet.

 

Åbne planløsninger med adskillelige muligheder

Der har været stort fokus på at give beboerne mulighed for at indrette deres egne hjem. Derfor har boligerne fleksible planløsninger med stort lysindfald fra brede vinduespartier, og det eneste, der separerer, er uundværlige værelser. Det åbne rum og facadekonstruktionen, gør det muligt at sætte vægge op og opdele boligen med forskellige værelser uden, at det går ud over dagslyset. Boligerne er sammensat af færdigproducerede boksmoduler med genanvendelige materialer, hvilket har optimeret byggeprocesserne og gjort byggeriet grønnere. Facaden er udstyret med glidende udendørs shutters, som giver privatliv til beboerne samtidig med at det skygger for sollyset.

 

Medejerskab

Afdelingen har fokus på selvforvaltning, og beboerne kan derfor også præge indretningen af de fælles udearealer. Hver bolig har fået tildelt et lille havestykke. Det grønne havemiljø skaber harmoni og sammenhængskraft til området, samtidig med at det nedsætter fællesudgifter til vedligehold. Tildelingen af havestykkerne er samtidig med til at det skabe et grønt og aktivt udemiljø.

Projektet har været en del af forsøgsordningen AlmenBolig+, der kombinerer billiggørelse i produktion med selvforvaltning i drift og vedligeholdelse.

 

Præmieret arkitektur

Sundholm Syd er blevet tildelt Københavns Kommunes Bygningspræmiering 2015 for at være et innovativt byggeri ud over det sædvanlige. Projektet har derudover været udstillet på Venedig Biennalen for arkitektur i 2016, og senest har Statens Kunstfond i 2020 præmieret byggeriet med en arkitekturpris for at vise høj kvalitet for få midler.

Grønne tiltag

Præfabrikerede boksmoduler i træ har optimeret processen. Boligerne opfylder Lavenergiklasse 2015

Fakta om projektet

Periode : 2011 - 2015

Bygherre : Boligforeningen 3B

Størrelse : 5.400 m²

Enterpriseform : Totalentreprise

Samarbejdspartnere : BOGL, Enemærke & Petersen A/S, Scandibyg A/S

AI's rolle : Arkitektrådgiver, Ingeniørrådgiver