Henriksgården

Opgradering af boligkvalitet og nyt facadeudtryk vil skabe ny profil for nedslidt boligafdeling i Kulbanekvarteret i Valby

Helhedsplan støttet af Landsbyggefonden
Henriksgården er et betonelementbyggeri fra slut 1960’erne, bestående af 332 boliger fordelt på syv blokke i 4-etagers højde med beliggenhed i Valby. Henriksgården gennemgår en større renovering, hvor AI er totalrådgiver på projektet. AI har i tæt samarbejde med bygherre, byggeudvalget og beboerne udarbejdet en fremsynet helhedsplan for at fremtidssikre boligerne. Boligblokkene får bl.a. nye tage, nye facader, nye vinduer og nyrenoverede altaner med glasinddækning.

Nye tage med hældning og solceller
Tagene har længe været i meget dårlig stand og haft kort levetid tilbage. Den eksisterende tagbelægning har siddet løst og er ofte knækket i blæsevejr. Taget er oprindeligt fladt og har fordybninger, som samler regnvand og forhindrer dræning. Der er desuden fugtproblemer i tagkonstruktionen på grund af manglende dampspærre og utætheder. Disse problemer forårsager vandskader i boligerne. Tagene udskiftes derfor og opbygges med en hældning, så regnvand lettere kan løbe af. Renoveringen indeholder desuden et bæredygtigt tiltag, hvor solceller etableres på de nye tage. Energien fra solcellerne forventes at dække 30% af beboernes elforbrug.

Udskiftning af VVS-installationer
Badeværelser renoveres med nye fliser på gulv og vægge, ny sanitet samt nye blandingsbatterier. Gulvafløb og faldstammer renoveres ligeledes. Kloak- og vandinstallationer i kælderen udskiftes efter nøjere inspektion og kælder istandsættes i samme omgang. Der etableres balanceret ventilation i lejlighederne for at forbedre indeklimaet. Nyt ventilationssystem placeres under taget og sørger for bedre varmefordeling og luftskifte, så risikoen for skimmelsvamp minimeres.

Brugerinddragelse
AI Arkitekter & Ingeniører har i projektet haft stort fokus på beboerkommunikation og brugerinddragelse i projektet. Der er løbende afholdt workshops og studieture for at inddrage beboerne. Der har været en generel tilfredshed blandt beboerne under hele processen med overvældende positiv respons ved afstemninger. Der har ligeledes været et stort fokus på at involvere og orientere beboerne i forbindelse med genhusning under udførelsen, og særligt i forhold til sårbare beboere har det været vigtigt at få afdækket deres præcise behov.

Grønne tiltag

Solceller der samler energi i batterier og en generel energioptimering på klimaskærm

Fakta om projektet

Periode : 2014 - 2025

Bygherre : DAB

Størrelse : 30.000 m² / 332 boliger

Enterpriseform : Hovedentreprise

Samarbejdspartnere : Opland (Landskab), Cowi (Grøn Mobilitet)

AI's rolle : Totalrådgiver, Arkitektrådgiver, Ingeniørrådgiver, Energirådgivning