Borgernes Hus

Odense har fået et moderne forsamlingshus, hvor kommunen kan møde sine borgere, og hvor byens borgere kan møde hinanden

Et flerbrugerhus med imødekommende atmosfære

Borgernes Hus i Odense er et moderne forsamlingshus med plads og frirum til møder og sociale arrangementer.  Arkitekturens åbne og lysende facade er med til at understrege, at alle er velkomne. Her bliver både drukket café latte og spist madpakker, og folk med forskellige formål slår sig ned i husets mange kroge, blandt andet for at udfylde blanketter til borgerservice, gå på nettet, skimte avisen, mødes med venner og læse lektier.

AI Arkitekter & Ingeniører har været arkitektrådgiver på projektet.

 

Gyldne materialer og lyssætning

Den gyldne facade skaber blikfang, og en spektakulær, guldfarvet trappe binder hele huset sammen. Facaden er en kombination af aluminium og kobber, der patinerer til en mørk, bronzefarvet tone. Om dagen danser de gyldne farver i dagslyset og reflekterer lyset ind i bygningen og ud i byrummet. Om aftenen er facaden oplyst af linjearmaturer, som er designet til at fremhæve det skulpturelle udtryk. Den gyldne tråd går igen indvendigt, hvor den gyldne trappe er omdrejningspunkt for al bevægelse i rummet. I trappens håndliste er der indbyggede LED-lysbånd, som oplyser de gyldne materialer samt trappetrinene og skaber smukke effekter i rummet. Den gennemgående gyldne farveholdning skaber en varm og indbydende atmosfære i hele huset, der både rummer hovedbibliotek, musikbibliotek, borgerservice, Center for Civilsamfund og Frivilligcenter Odense samt café.

 

Et transformationsprojekt

Opgaven har bestået i at forvandle Odenses hovedbibliotek samt nogle tilstødende erhvervslokaler til et flerbrugerhus. Før transformationen lå hovedbiblioteket anonymt gemt i det udskældte banegårdscenter. Det var en klar strategi for transformationsprojektet at skabe ny værdi gennem markant arkitektur og ny identitet.

 

Brugerinddragelse

Mens arkitekterne har koncentreret sig om facade, indgangsparti og trappe, har brugerne sat deres præg på resten af huset i samarbejde med designbureauer. Brugerne er alle flyttet ind med egne møbler og egne ønsker til indretningen, og åbenhed over for brugerne har derfor været essentielt for projektet.

 

Grønne tiltag

En centralt beliggende ejendom har fået optimeret sine kvadratmeter til glæde for flere borgere

Fakta om projektet

Periode : 2016 - 2017

Bygherre : Odense Kommune

Størrelse : 6.500 m²

Samarbejdspartnere : Henry Jensen A/S Rådgivende Ingeniører, Urgent Agency, Blue Bakery

AI's rolle : Arkitektrådgiver