Kuglegården, Proviantgården & Trangravhusene – VVS

Innovative løsninger skaber fleksible, komfortable og topmoderne lokaler i bevaringsværdige bygninger.

Et omstillingsparat byggeri med indeklima i top
Byggeselskabet Mogens De Linde har over de seneste år renoveret Forsvarets fredede bygninger, som ligger bag det nye vandkulturhus på Papirøen, og konverteret dem til moderne kontorbygninger. Nu følger udbygningen af Kuglegårds-komplekset med tre nybyggerier: Proviantgården i 3 etager med fuld p-kælder på 3.000m2, Transgravhusene i 3 etager og med store glasfacader mod Trangraven og sluttelig Lystøndeskuret. AI Arkitekter & Ingeniører koordinerer og udfører myndighedsarbejde ifm. ingeniørydelser, både hvad angår konstruktioner og installationer.

Vores medarbejdere har dermed spillet en væsentlig rolle i at komme i mål med projektets visioner om at bevare det originale indtryk, men med moderne tilføjelser og høj komfort. Fleksible løsninger har hele vejen været i fokus, da bygningerne skal lejes ud, og bygningerne skal kunne rumme alle nødvendige installationer.

Innovative løsninger 
Projektet er kompromisløst, og der bliver ikke sparet på noget, når de fredede bygninger på den eksklusive adresse bliver restaureret mursten for mursten. Samtidig er der en stor bevidsthed om, at kommende lejere skal opleve optimal og topmoderne komfort, og derfor specialdesignes alle installationer til de historiske bygninger. For at få plads til alle installationer har AI designet skakter så de er dimensioneret til forskellige anvendelser af lokalerne.

I de bevaringsværdige dele af bebyggelserne står det oprindelige murværk synligt både inde og ude. Da de gamle værkstedsbygninger er fuldmurede med massive vægge, er det således ikke muligt at efterisolere de oprindelige teglmure. Dog laves en række tiltag med henblik på at optimere den historiske del af bebyggelsen rent energimæssigt. Således opbrydes de gamle gulve i stueplan, og der isoleres mod terræn iht. gældende standard. Vinduespartier og døre udskiftes i Bygning 25 og renoveres i Smedjen for at mindske varmetabet, hvor det er muligt. Derudover udskiftes de gamle tekniske installationer i bebyggelsen, og der laves nye energioptimerede løsninger. De fredede og bevaringsværdige bygninger er forsynet med fjernvarme via ny varmecentral, og der er installeret brandsikret ventilationsanlæg.

Synlige installationer
I projektet er der arbejdet med synlige installationer, så funktionerne er tydelige. Elkabler føres i stålrør og rørbakker, hvilket betyder at man kan undgå nedhængte lofter og bevare det oprindelige udtryk i bygningene. Bygningerne skal lejes ud og opsætningen af lokalerne tilpasses kunderne, der skal bruge bygningen, så der kan være et optimalt indeklima uanset hvordan bygningerne bruges. Derfor har det været nødvendigt med et stærkt koordineret projekt, hvor installationerne er planlagt godt, så bygningen er forberedt på hvad der måtte komme af krav til installationerne alt efter den fremtidige anvendelse.

Der etableres som udgangspunkt lokal udsugning fra alle bade- og wc-rum. I forbindelse med udlejningen af lokalerne, bliver der alt efter lejers ønsker etableres mekanisk ventilation af øvrige områder. For at undgå etablering af afkasthætter på den bevaringsværdige bygning, etableres 3 luftindtag og et fælles afkast øverst i de to gavle. Midt på bygningen, skjult af taghældningen fra Danneskiold-Samsøes Allé etableres afkast fra evt. kommende Te-køkkener. For at sikre at projektet er en fornuftig langsigtet investering for bygherre har vi udført beregninger på totaløkonomi og livscyklusanalyser af de enkelte bygningsdele. Installationer er derfor bygget til at holde mindst 30 år og være driftsvenlige.

 

Grønne tiltag

Kloakseparering mindsker behovet for energikrævende rensning på anlæg

Fakta om projektet

Periode : 2020 - 2023

Bygherre : Byggeselskab Mogens de Linde

Størrelse : 9.500m2 + 4.000m2 + 650m2

Enterpriseform : Totalentreprise, Hovedentreprise, Fagentreprise

Samarbejdspartnere : Skanding A/S, Juul frost Arkitekter, G-park