Smålandshavet – Kursus- & Konferencecenter

Renovering af svømmehal med fokus på energioptimering

Renovering med nye muligheder
En nødvendig renovering af de tekniske og bygningsmæssige forhold har givet en enestående mulighed for at opgradere svømmehallen. Der har været lagt vægt på at skabe en intim/eksotisk atmosfære, hvor velvære/ nydelse/motion indgår som en naturlig del. Der har i forbindelse med renoveringen været fokuseret på at optimere svømmehallen energimæssigt. Projektet er udført i samarbejde med DONG Energy og Teknologisk Institut.

Ventilationsanlæg, besparelse på 25%
Energiøkonomisk er renoveringen af ventilationsanlægget den største bidragyder.
Det forventes at etableringen af det nye ventilationsanlæg med varmegenvinding giver en samlet besparelse på 20-25% af det oprindelige energiforbrug samt et betydeligt bedre indeklima.

Vandrensningsanlæg, besparelse på 10%
Det nye vandrensningsanlæg forventes at give en besparelse på vand og energiforbrug på omkring 10% i forhold til det nuværende anlæg. Det vigtigste ved planlægningen af det nye vandrensningsanlæg har dog været at mindske mængden af uønskede bundne klorforbindelser i badevandet og luften og dermed sikre den bedst mulige vand- og luftkvalitet i svømmehallen.

Solenergi, besparelse på 10%
I forbindelse med renoveringen etableres solpaneler på facaden med en absorberflade på ca. 25 m², hvilket forventes at tilføre svømmehallen mellem 5-10% af det kommende energiforbrug, svarende til 1.500-2000 m³ naturgas/år.

Ved kursuscentrets hovedindgang placeres et 20 m² stort solcelleanlæg med en beregnet el-produktion på ca. 2000 kWh/år og en CO2 besparelse på ca. 1,1 tons/år. I forhold til dagens energipriser vil etableringen af solcelleanlægget ikke være økonomisk rentabelt; men signalværdien er afgørende her.

Grønne tiltag

Vandrensningsanlæg, solenergi og varmegenvinding reducerer energiforbruget og driftsudgifter.

Fakta om projektet

Periode : 2009 - 2010

Bygherre : Kursuscenter Smålandshavet

Størrelse : 1.100 m²

Enterpriseform : Hovedentreprise

Samarbejdspartnere : Teknologisk Institut, Dong Energy

AI's rolle : Totalrådgiver