H.C. Ørsted Gymnasiet

Nyt prisvindende teknisk gymnasium i Lyngby er et moderne, energirigtigt læringsbyggeri og naturvidenskabelig legeplads

En hyldest til videnskaben

Den 3. januar 2022 slog H.C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby dørene op til deres nye undervisningsbygning, hvor de for første gang kunne invitere 800 forventningsfyldte studerende indenfor. Bygningen, der er beklædt i genbrugsaluminium og med klare referencer til den elektromagnetiske spole i udformningen af lokaler, trapper og møderum, er en hyldest til videnskabsmanden H.C. Ørsted.

Placeringen langs Helsingørmotorvejen synliggør gymnasiet og bidrager samtidig til, at eleverne bliver en del af læringsbyen omkring Danmarks Tekniske Universitet og Novozymes. Med en stor støjvæg i samme arkitektoniske stil udelukkes støjen fra motorvejen, der skaber omgivelser, hvor koncentration, samarbejde og læring er i fokus.

 

Innovativ arkitektur, der vækker nysgerrighed   

AI har både været total- og bygherrerådgiver på projektet for TEC. Sammen med arkitekt Søren Robert Lund har vi lavet det arkitektoniske greb til det nye gymnasium, og på den baggrund vandt KANT (SWECO) med sit team, den indledende udførsel af projektet.

AI’s tværfaglige samarbejde mellem arkitekter og ingeniører har resulteret i en undervisningsbygning, der skaber rammerne om et læringsmiljø, hvor den pædagogiske praksis understøttes og integreres i arkitekturen. Med synlige byggetekniske løsninger bruges skolen nemlig som et aktivt redskab i undervisningsforløb som inspiration for fremtidens naturvidenskabsfolk.

Tidssvarende undervisningsfaciliteter

Bygningen består af fleksible undervisningsrum, udendørsarealer og det store aularum ”Ørstedet”; et mødested, der samler elever på tværs af klasser og årgange. Der er lagt energi i at skabe særdeles gode lys – og lydforhold, samt at sikre et sundt indeklima for gymnasiets elever og personale året rundt. Dette manifesteres blandt andet i lamellerne, hvor lys og farver mødes i et samspil, der fremhæver bygningens mange spændende rundinger.

 

Grønne tiltag

Med en bæredygtig strategi er facaden beklædt i 100% genbrugsaluminium

Fakta om projektet

Periode : 2017 - 2022

Bygherre : TEC

Størrelse : 8.800 m²

Enterpriseform : Totalentreprise

AI's rolle : Arkitektrådgiver, Bygherrerådgiver, Ingeniørrådgiver